Glog je prilično uobičajena i poznata biljka koja se široko koristi širom sveta. Njegovi plodovi su poznati po svojim lekovitim svojstvima.
Glog cveta u maju. Period cvetanja je kratak, pa je važno ne propustiti pravo vreme za berbu. Berba se ne preporučuje po kišnom vremenu ili ujutru kada je opala rosa.
Otkinite latice i stavite ih na sloj pergamenta ili suve tkanine.
Prostor za sušenje gloga treba da bude u senci, dalje od direktne sunčeve svetlosti, uz stalno kretanje vazduha. Da biste zaštitili latice od insekata, pokrijte ih gazom ili tankom krpom. Tokom procesa sušenja plodova, povremeno ih okrenite.
Metode sušenja gloga:
Za sušenje plod se bere potpuno zreo i tamnocrven.
Preporučuje se branje crvenih plodova po suvom, toplom, sunčanom vremenu.
Posle branja plodovi se ne peru, već pažljivo sortiraju. Uklanjaju se peteljke, potamneli, nezreli plodovi i oštećeni od ptica i insekata i odbacuju se. Zatim počinje sušenje. Postoji nekoliko načina za sušenje gloga:
- na vazduhu;
- u rerni;
- u električnoj sušari.
Uslovi skladištenja:
Čuvajte sušeni glog u platnenim i debelim papirnim kesama. Staklene i drvene posude su takođe pogodne za skladištenje. Pravilno sušeni plodovi mogu se čuvati do dve godine pod sledećim uslovima:
- tamno i hladno mesto;
- suvo mesto;
- nedostatak vlage i plesni;
- nedostatak spoljašnjih mirisa.
A u ovom članku pogledajte više o čaju od gloga - za šta je koristan.
Komentari