Bonapeti.rs»Saveti»Kako rastvoriti natrijum benzoat za kiseli kupus?

Kako rastvoriti natrijum benzoat za kiseli kupus?

Natrijum benzoat ili E211 je uobičajeno korišćeni konzervans koji obezbeđuje svežinu proizvoda. Inhibira razvoj gljivica i bakterija. U prirodi se nalazi u borovnicama, karanfiliću i cimetu.

Konzervans je najčešće prisutan u dozi od 0,3% ukupne mase konzervirane hrane, sokova, salata i dr.

Natrijum benzoat se od nedavno široko koristi da spreči domaći kiseli kupus da razvije procese truljenja i da brzo pokvari svoje osobine i ukus.

Evo kako da dodate i rastvorite natrijum benzoat kod kuće:

Čim salamura na vrhu počne da bledi, dodajte natrijum benzoat u kiseli kupus. Izvadite oko 1 litar slanog rastvora iz salamure i sipajte jedno pakovanje (30 g) natrijum benzoata, mešajte dok se dobro ne rastvori i sipajte nazad u posudu sa kupusom. Tako će kiseli kupus ostati svež i duže će biti dobar za jelo.

U prehrambenoj industriji natrijum benzoat se koristi kao konzervans za majoneze, voćne proizvode, masno meso, ribu, napitke, piree i razne soseve, kavijar, voćne kolače, marinirane krastavce, masline i drugo.

Natrijum benzoat se takođe koristi za zaštitu duvana od buđi.

Zbog svojih antiseptičkih svojstava, supstanca se koristi u farmaciji kao sredstvo za uklanjanje sekreta u sirupima za kašalj.

U hemijskoj industriji koristi se u proizvodnji lepkova i boja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni