Natrijum benzoat ili E211 je uobičajeno korišćeni konzervans koji obezbeđuje svežinu proizvoda. Inhibira razvoj gljivica i bakterija. U prirodi se nalazi u borovnicama, karanfiliću i cimetu.
Konzervans je najčešće prisutan u dozi od 0,3% ukupne mase konzervirane hrane, sokova, salata i dr.
Natrijum benzoat se od nedavno široko koristi da spreči domaći kiseli kupus da razvije procese truljenja i da brzo pokvari svoje osobine i ukus.
Evo kako da dodate i rastvorite natrijum benzoat kod kuće:
Čim salamura na vrhu počne da bledi, dodajte natrijum benzoat u kiseli kupus. Izvadite oko 1 litar slanog rastvora iz salamure i sipajte jedno pakovanje (30 g) natrijum benzoata, mešajte dok se dobro ne rastvori i sipajte nazad u posudu sa kupusom. Tako će kiseli kupus ostati svež i duže će biti dobar za jelo.
U prehrambenoj industriji natrijum benzoat se koristi kao konzervans za majoneze, voćne proizvode, masno meso, ribu, napitke, piree i razne soseve, kavijar, voćne kolače, marinirane krastavce, masline i drugo.
Natrijum benzoat se takođe koristi za zaštitu duvana od buđi.
Zbog svojih antiseptičkih svojstava, supstanca se koristi u farmaciji kao sredstvo za uklanjanje sekreta u sirupima za kašalj.
U hemijskoj industriji koristi se u proizvodnji lepkova i boja.
Komentari