bonapeti.rs»Saveti»Da li da pijemo sojino ili bademovo mleko?

Da li da pijemo sojino ili bademovo mleko?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1251
Da li da pijemo sojino ili bademovo mleko?

Poslednjih godina tradicionalno sveže mleko je već dobilo drugačiji izgled, jer savremeni čovek traži sve zdraviju i kvalitetniju alternativu poznatim proizvodima.

Najpoznatije zamene za životinjsko mleko su sojino i bademovo mleko, za koje se veruje da nude niz dragocenih koristi za ljudsko telo.

Da li se sojino ili bademovo mleko smatra boljim?

- Za dijetu. Ako je razlog za konzumaciju zdrava ishrana sa krajnjim ciljem eliminisanja viška kilograma, onda je bademovo mleko prikladnija opcija. Iako je sojino mleko sa manje masti, bademovo mleko sadrži manje količine skroba, što značajno smanjuje njegove kalorije. Jedna šolja nezaslađenog bademovog mleka sadrži samo 40 kalorija, dok sojino mleko sadrži oko 80 kalorija.

- Prevencija teških bolesti. Obe vrste mleka imaju dokazane prednosti u prevenciji raka, ali bademovo mleko prednjači u svom sastavu. Bogato je manganom i vitaminom E, koji pružaju snažnu zaštitu od raka;

- Hormonski efekti. U tom pogledu, sojino mleko se ne smatra posebno preporučenim proizvodom. Postoje sugestije da izaziva neželjene efekte kod ljudi koji su u reproduktivnom dobu – posebno kod muškaraca, zbog fitohormona;

- Nabavka proteina. Ovde je sojino mleko znatno bolje od bademovog mleka, jer jedna šolja sadrži oko 7 grama proteina. U jednoj šolji bademovog mleka ima skoro dvostruko manje proteina.

Sa sojinim ili bademovim mlekom možete pripremiti skoro sve recepte koje obično pravite sa kravljim mlekom:

- pita sa mlekom;

- vazdušaste palačinke;

- domaći kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji