Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi kafa bez kofeina?

Kako se pravi kafa bez kofeina?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516054
Kako se pravi kafa bez kofeina?

Kafa ima prirodni sadržaj kofeina. Iako većina ljudi teži energičnom efektu kofeina kada posegnu za šoljicom kafe, postoje oni koji ne mogu da tolerišu njegov efekat i više vole da uživaju u noći bez gubitka sna.

Tada kafa bez kofeina dolazi u pomoć. Ali kako to funkcioniše? Postoji nekoliko različitih metoda koje se koriste za uklanjanje kofeina iz kafe. Mnogi od njih se prave dok su zrna kafe još zelena.

Proces uklanjanja kofeina iz kafe se često povezuje sa kafom manjeg intenziteta ukusa, jer je donekle teško ukloniti samo kofein.

Hemijska metoda uklanjanja kofeina

Najčešće metode uklanjanja kofeina uključuju hemijske rastvarače, obično etil acetat ili metilen hlorid. U direktnoj metodi, zrna kafe se kuvaju na pari, a zatim se više puta ispiraju hemijskim rastvaračem da bi se isprao kofein.

U indirektnoj metodi, hemijski agens nikada ne dodiruje zrna kafe, već tretira vodu sa kofeinom u kojoj su zrna kafe bila potopljena satima. Nakon što se kofein ukloni iz vode sa rastvaračem, rastvor sa ukusom kafe se ponovo unosi u zrna kafe, omogućavajući da se mnoga ulja i arome ponovo apsorbuju.

Švajcarski vodeni proces

Drugi metod, poznat kao švajcarski vodeni proces, zasniva se isključivo na filtraciji vode i ugljenika. Zrna kafe se prvo potapaju u vruću vodu da bi se izvukli kofein i aromatične komponente. Originalna zrna kafe se zatim odbacuju, a rezultujuća voda bogata aromom (nazvana ekstraktom zelene kafe) prolazi kroz ugljeni filter koji je takve veličine da uhvati samo velike molekule kofeina.

Ekstrakt se zatim koristi za pranje i filtriranje sledeće serije kafe. Na ovaj način, kofein se filtrira iz zrna bez pribegavanja hemijskim agensima i bez gubitka većeg dela svojih aromatičnih komponenti.

Metoda visoko kompresovanog ugljen-dioksida

Konačno dolazi metoda visoko kompresovanog ugljen-dioksida, koja koristi ugljen-dioksid (CO2) na visokim temperaturama i pritiscima da deluje i kao gas i kao tečnost. Ovaj superkritični CO2 stiže do pukotina u zrnu kafe kao gas, ali rastvara kofein kao tečnost.

Nakon što je kafa potopljena u vodi, nekoliko sati je izložena superkritičnom CO2. Ugljen dioksid sa kofeinom postaje tečan i isparava, a zatim se zrna prerađuju. Pošto ovaj metod ostavlja ugljene hidrate i proteine netaknutim, manja je promena u ukusu kao rezultat uklanjanja kofeina.

I nakon dosta informacija, vreme je za ukusnu praksu. Ako vam se sviđa aroma kafe, pogledajte ove poslastice za:

- kolač sa kafom;

- slatkiši sa kafom;

- krem kafa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji