Bonapeti.rs»Saveti»Šta je preostali kvas?

Šta je preostali kvas?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4515948
Šta je preostali kvas?
Fotografije: Yordanka Kovacheva

Recept za pravljenje startera je jednostavan - samo brašno i filtrirana voda. Ali proces se odvija u različitim koracima tokom nekoliko dana, pošto se starter "hrani". Samo traje malo duže, ali proces nije komplikovan.

Dobro je koristiti vodu bez hlora.

Počnite kombinovanjem prvog dana sa 1/2 šolje brašna i 1/3 šolje filtrirane ili flaširane vode.

Morate promešati smesu sve dok nestanu grudvice. Pokrijte poklopcem samo toliko da zatvorite posudu, kako bi mogao da diše da starter (kvasac).

Stavite teglu na hladno mesto na 24 sata. Ovo je vaš starter. Drugog dana skinite poklopac i promešajte smesu. Ostavite ponovo na hladnom mestu 24 sata.

Ujutro trećeg dana, trebalo bi da počnete da vidite neku aktivnost u vašem kvascu - kao što su mehurići koji se formiraju na vrhu, a možda ćete čak primetiti da je malo porastao u zapremini.

Ovo je dan kada ćete početi hraniti svoj kvasac. Počnite tako što ćete ukloniti tri kašike startera (kvasca) i dodati 1/2 šolje brašna i 1/3 šolje filtrirane ili flaširane vode.

Mešajte dok se dobro ne sjedini i pokrijte poklopcem (mora biti opušten, da kvasac diše). Ostavite da odstoji 12 sati - do večeri.

Kada hranite starter, kvasac koji uklonite naziva se preostali kvas. Preostali kvas koji ste akumulirali tokom nedelje u hranjenju startera savršen je za uključivanje u druge recepte (na primer, možete da napravite ukusne palačinke).

Uveče dodajte 2 kašike brašna i 1 1/2 kašičicu filtrirane ili flaširane vode. Mešajte dok se dobro ne sjedini. Pokrijte labavim poklopcem.

Ostavite da odstoji 12 sati. Sledećih dana ponovite korake od trećeg dana. Za to vreme trebalo bi da vidite da vam kvasac raste.

Sedmog dana proverite da li je kvas gotov tako što ćete kašiku kiselog startera staviti u čašu vode sobne temperature. Ako starter pliva u vodi, spreman je za pečenje!

Ako starter ne pluta, nije spreman. Nastavite sa "hranjenjem" i testiranjem svakodnevno dok starter ne bude spreman za upotrebu.

Pogledajte kako se prave ukusne:

- pite od kvasom;

- slatkiši sa kvasom;

- pice sa kvasom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji