Jastog je jedna od najplemenitijih vrsta morskih zglavkara. On je sinonim za luksuz, zato što njegova cena definitivno nije za svačiji džep.
Drugi problem vezan za ovaj specijalitet je to, što ga većina smatra veoma komplikovanim za konzumiranje. Prava istina je da je uz odgovarajući pribor, jesti jastoga pravo zadovoljstvo.
Najvažniji pribor, koji vam je potreban, jesu kulinarska klešta, nož i viljuška, uska viljuška sa dva zupca, koja služi za vađenje ukusnog mesa sa krakova i štipaljki. Naravno, treba da nabavite i veliki salvet.
Ako nemate klešta, jednom rukom pridržavajte jastoga uz tanjir, drugom odvojite krake od tela. Polomite ih i isisajte njihovu sadržinu. Svaki komad mesa ubodite viljuškom.
Odvojite rep jastoga od tela. Iskidajte ga i viljuškom izvadite meso iz njega, koga ima dovoljno. Ako jastoga jedete u restoranu, uvek umačite meso u sosove, koji su servirani uz njega.
Komentari