Ako mnogo volite sir, ali ne treba da jedete slanu hranu, u ovom savetu ćemo vam reći kako možete da ga odsolite. Da biste odsolili sir, samo ga morate staviti u vodu na nekoliko sati ili jedan dan.
Možete ga staviti celog ili iseći na komade debljine oko 2 cm, a zatim ga staviti u kutiju, najbolje staklenu, i zaliti vodom.
Tako pripremljen, potopljen sir stavlja se u frižider i ostavlja, kako smo rekli, nekoliko sati ili jedan dan. Nakon što istekne ovo vreme, probajte sir i ako je još previše slan, ostavite ga u istoj vodi još jedan dan.
Važno je znati da ako želite da odslolite grudvu sira ili veću količinu, morate ga ostaviti da se namače minimalno 48 sati, a vodu je dobro s vremena na vreme promeniti;
Ako ne želite da čekate toliko, postoji brži način da odsolite sir, a on je sledeći:
- Isecite sir, stavite u odgovarajuću kutiju ili drugu posudu i prelijte vrelom vodom, ali ni u kom slučaju ne sme da ključa. Zatim zatvorite kutiju ili posudu u koju ste stavili sir prekrijte folijom i ostavite da odstoji oko 30-40 minuta. Ovo će brže ukloniti većinu soli u siru.
Takođe treba znati da kada uklonite so iz sira, njegov rok trajanja se uveliko smanjuje, pa je dobro da malo odsolite da bi vam izdržalo nekoliko dana. U suprotnom, ako potopite celu grudvu i ne pojedete je u roku od nekoliko dana, pokvariće se.
Sa odsoljenim sirom možete pripremiti razne dijetalne recepte ili salatu sa sirom.
Pogledajte još kako da kako da napravite domaći sir.
Komentari