Bonapeti.rs»Saveti»Kako da odsolite sir?

Kako da odsolite sir?

Kako da odsolite sir?

Ako mnogo volite sir, ali ne treba da jedete slanu hranu, u ovom savetu ćemo vam reći kako možete da ga odsolite. Da biste odsolili sir, samo ga morate staviti u vodu na nekoliko sati ili jedan dan.

Možete ga staviti celog ili iseći na komade debljine oko 2 cm, a zatim ga staviti u kutiju, najbolje staklenu, i zaliti vodom.

Tako pripremljen, potopljen sir stavlja se u frižider i ostavlja, kako smo rekli, nekoliko sati ili jedan dan. Nakon što istekne ovo vreme, probajte sir i ako je još previše slan, ostavite ga u istoj vodi još jedan dan.

Važno je znati da ako želite da odslolite grudvu sira ili veću količinu, morate ga ostaviti da se namače minimalno 48 sati, a vodu je dobro s vremena na vreme promeniti;

Ako ne želite da čekate toliko, postoji brži način da odsolite sir, a on je sledeći:

- Isecite sir, stavite u odgovarajuću kutiju ili drugu posudu i prelijte vrelom vodom, ali ni u kom slučaju ne sme da ključa. Zatim zatvorite kutiju ili posudu u koju ste stavili sir prekrijte folijom i ostavite da odstoji oko 30-40 minuta. Ovo će brže ukloniti većinu soli u siru.

Takođe treba znati da kada uklonite so iz sira, njegov rok trajanja se uveliko smanjuje, pa je dobro da malo odsolite da bi vam izdržalo nekoliko dana. U suprotnom, ako potopite celu grudvu i ne pojedete je u roku od nekoliko dana, pokvariće se.

Sa odsoljenim sirom možete pripremiti razne dijetalne recepte ili salatu sa sirom.

Pogledajte još kako da kako da napravite domaći sir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji