Bonapeti.rs»Saveti»Kako da znamo kada je avokado pokvaren?

Kako da znamo kada je avokado pokvaren?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
271266
Kako da znamo kada je avokado pokvaren?

Avokado zasluženo zauzima počasno mesto u kulinarstvu. Ima niz korisnih svojstava i kvalitetnih karakteristika ukusa, što njegovu primenu čini izuzetno popularnom u nizu kultnih recepata.

Avokado je voće poreklom iz Centralne Amerike. Takođe se naziva i "krokodilska kruška", ima grubu kožu i karakterističnu zelenu boju.

Istorija avokada datira još iz vremena Maja i Acteka. Kasnije je voće postalo jedan od najprodavanijih useva u Americi, postepeno ponovo otkrivajući dragocena svojstva avokada. Nakon studija o sastavu avokada, smatra se jednom od 10 najzdravijih namirnica na svetu.

Konzumacija avokada može doneti niz koristi za organizam. Sastav voća uključuje antioksidante, kalijum, nezasićene masti, aminokseline i niz vitamina.

Kako prepoznati pokvaren avokado

Uprkos prednostima voća, kao i svaki drugi proizvod, avokado ne treba konzumirati pod određenim okolnostima.

Znaci po kojima možete prepoznati pokvaren avokado su:

Stanje kože avokada

Ako primetite da je kožica ploda crna ili prekrivena flekama, avokado je sigurno pokvaren i ne treba ga konzumirati. Drugi znak je napukla ili udubljena površina ploda. Takođe, pokvareni avokado ima previše meku kožu koja se može osetiti na dodir;

Miris i ukus avokada

Ukus pokvarenog avokada je kiselkast ili užegao, a miris neobičan, onda svakako izbegavajte da jedete voće;

Pege u jezgri avokada

Kada se iseče, pokvareni avokado ima smeđe ili crne pege i tamne pruge. To znači da plod truli i nije pogodan za ishranu.

A sa dobro sazrelim avokadom možete pripremiti ukusna jela:

- namazi sa avokadom;

- salate sa avokadom;

- gvakamole.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji