Avokado zasluženo zauzima počasno mesto u kulinarstvu. Ima niz korisnih svojstava i kvalitetnih karakteristika ukusa, što njegovu primenu čini izuzetno popularnom u nizu kultnih recepata.
Avokado je voće poreklom iz Centralne Amerike. Takođe se naziva i "krokodilska kruška", ima grubu kožu i karakterističnu zelenu boju.
Istorija avokada datira još iz vremena Maja i Acteka. Kasnije je voće postalo jedan od najprodavanijih useva u Americi, postepeno ponovo otkrivajući dragocena svojstva avokada. Nakon studija o sastavu avokada, smatra se jednom od 10 najzdravijih namirnica na svetu.
Konzumacija avokada može doneti niz koristi za organizam. Sastav voća uključuje antioksidante, kalijum, nezasićene masti, aminokseline i niz vitamina.
Kako prepoznati pokvaren avokado
Uprkos prednostima voća, kao i svaki drugi proizvod, avokado ne treba konzumirati pod određenim okolnostima.
Znaci po kojima možete prepoznati pokvaren avokado su:
Stanje kože avokada
Ako primetite da je kožica ploda crna ili prekrivena flekama, avokado je sigurno pokvaren i ne treba ga konzumirati. Drugi znak je napukla ili udubljena površina ploda. Takođe, pokvareni avokado ima previše meku kožu koja se može osetiti na dodir;
Miris i ukus avokada
Ukus pokvarenog avokada je kiselkast ili užegao, a miris neobičan, onda svakako izbegavajte da jedete voće;
Pege u jezgri avokada
Kada se iseče, pokvareni avokado ima smeđe ili crne pege i tamne pruge. To znači da plod truli i nije pogodan za ishranu.
A sa dobro sazrelim avokadom možete pripremiti ukusna jela:
- namazi sa avokadom;
- gvakamole.
Komentari