Bonapeti.rs»Saveti»Kako da znamo kada je avokado pokvaren?

Kako da znamo kada je avokado pokvaren?

Kako da znamo kada je avokado pokvaren?

Avokado zasluženo zauzima počasno mesto u kulinarstvu. Ima niz korisnih svojstava i kvalitetnih karakteristika ukusa, što njegovu primenu čini izuzetno popularnom u nizu kultnih recepata.

Avokado je voće poreklom iz Centralne Amerike. Takođe se naziva i "krokodilska kruška", ima grubu kožu i karakterističnu zelenu boju.

Istorija avokada datira još iz vremena Maja i Acteka. Kasnije je voće postalo jedan od najprodavanijih useva u Americi, postepeno ponovo otkrivajući dragocena svojstva avokada. Nakon studija o sastavu avokada, smatra se jednom od 10 najzdravijih namirnica na svetu.

Konzumacija avokada može doneti niz koristi za organizam. Sastav voća uključuje antioksidante, kalijum, nezasićene masti, aminokseline i niz vitamina.

Kako prepoznati pokvaren avokado

Uprkos prednostima voća, kao i svaki drugi proizvod, avokado ne treba konzumirati pod određenim okolnostima.

Znaci po kojima možete prepoznati pokvaren avokado su:

Stanje kože avokada

Ako primetite da je kožica ploda crna ili prekrivena flekama, avokado je sigurno pokvaren i ne treba ga konzumirati. Drugi znak je napukla ili udubljena površina ploda. Takođe, pokvareni avokado ima previše meku kožu koja se može osetiti na dodir;

Miris i ukus avokada

Ukus pokvarenog avokada je kiselkast ili užegao, a miris neobičan, onda svakako izbegavajte da jedete voće;

Pege u jezgri avokada

Kada se iseče, pokvareni avokado ima smeđe ili crne pege i tamne pruge. To znači da plod truli i nije pogodan za ishranu.

A sa dobro sazrelim avokadom možete pripremiti ukusna jela:

- namazi sa avokadom;

- salate sa avokadom;

- gvakamole.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni