Bonapeti.rs»Saveti»Kako lako oljuštiti škampe?

Kako lako oljuštiti škampe?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516054
Kako lako oljuštiti škampe?

Postoje dva načina za ljuštenje škampa: ručno ili kuhinjskim makazama.

Metod #1 - Ručno ljuštenje škampa

Prvo izvucite noge. Ovo nije striktno neophodno i možete ukloniti oklop i bez skidanja nogu, ali je to dobro učiniti. Slomite ljusku sa donje strane (tamo gde su škampi mekši) i skinite je. Provucite palčeve ispod oklopa i otvorite je. Kada ljuska pukne, moći ćete da je oljuštite sa škampa.

Izvucite rep. Rep se često može ostaviti tokom kuvanja i čini da prezentacija večere bude lepša, ali uklanjanjem čini škampe malo lakše za jelo. Ako želite da uklonite rep kada ih ljuštite, uštipnite rep na mestu gde se susreće sa telom škampa i nežno povucite. Ostatak škampa treba da se čisto odvoji od repa.

Metod #2 - Ljuštenje škampa kuhinjskim makazama

Isecite gornji deo škampa makazama. Stavite vrh makaza između škampa i vrha ljuske i počnite da sečete oklop po dužini. Zaustavite se kada stignete do repa.

Oljuštite ljusku. Oklop skinite sa obe strane reza i odbacite. Uklonite rep kao u prvom metodu.

Isecite škampe duž leđa nožem. Pažljivo prođite nožem duž zadnje strane škampa. Ne morate da sečete veoma duboko - dovoljno je plitko sečenje. Potražite venu (probavni trakt škampa). Vena će izgledati kao duga, peščana struna. Možda nećete naći venu u svakom škampu - to je u redu. Izvucite venu nožem. Nežno povucite venu vrhom noža, počevši od vrha i napredujući do kraja. Prilično je elastična, tako da se obično ne lomi. Ako se ipak slomi, samo je ponovo podignite i nastavite da vučete.

Sa već oljuštenim škampima možete pripremiti mnoge ukusne recepte kao što su:

- salata od škampa;

- špageti sa škampima;

- škampi na žaru;

- škampi sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji