Bonapeti.rs»Saveti»Kako čuvati praziluk duže vreme?

Kako čuvati praziluk duže vreme?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kako čuvati praziluk duže vreme?

Praziluk zauzima značajno mesto među retkim zimskim povrćem koje se jede sveže, jer ima visoku nutritivnu vrednost i prvorazredni je izvor vitamina i mikroelemenata.

Bere se u kasnu jesen, pre prvih zimskih mrazeva. Ako se pravilno skladišti, praziluk može ostati vredan izvor vitamina i hranljivih materija sve do proleća.

Svež praziluk može da se čuva u frižideru oko 15 dana. Da biste to uradili, treba ga iseći na nekoliko komada, koje treba umotati u plastiku ili staviti u kutiju, jer će inače mirisati ceo frižider.

Ako imate podrum ili širi balkon, tamo možete čuvati praziluk. Sve što vam treba je veliki drveni sanduk ispunjen čistim rečnim peskom.

Korenov sistem praziluka se iseče, zatim se strukovi praziluka umotaju od vrha do dna u novine i stave u pesak što je moguće uspravnije. Dobro ga je u najhladnijim danima dodatno pokriti da se ne smrzne.

U slučaju da nemate prostora za skladištenje, praziluk možete zamrznuti. Za zamrzavanje je pogodan samo beli deo, takozvana lažna stabljika. Očisti se, opere i iseče na kolutove debljine oko 1,5 cm, koji se blanširaju u ključaloj vodi 2 minuta.

Zatim se ohlade u ledenoj vodi 1 minut i ređaju na poslužavnik, zamrznite ih na 1-2 sata u zamrzivaču. Zatim kolutove praziluka možete staviti u plastične kese i vratiti u zamrzivač, gde mogu da ostanu do 8 meseci.

Ako se pridržavavate naših saveta, čak i u najhladnijim zimskim mesecima imaćete pri ruci svež praziluk za pripremu klasične pite sa prazilukom, bogate svinjetine sa prazilukom ili čak čorbe od luka sa prazilukom.

Pogledajte naše druge recepte za praziluk ili naučite neke trikove za kuvanje praziluka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji