Bonapeti.rs»Saveti»Kako napraviti katak?

Kako napraviti katak?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kako napraviti katak?
Fotografije: Efrosia

Katak je tradicionalno jelo bugarske kuhinje koje se pravi u nekim delovima ove zemlje. Pravi katak je prefinjena poslastica, koja se, međutim, može pripremiti tek krajem avgusta – početkom septembra, kada je ovčije mleko najgušće.

Da biste napravili pravi katak potrebno vam je sveže ovčije mleko dobrog kvaliteta i puno strpljenja. Pomuženo mleko stavite u odgovarajuću posudu, dodajte 1 kašiku soli po litru mleka i kuvajte ga 3-4-5 sati na pari na vrlo laganoj vatri. Cilj je da deo vode u mleku proključa i da ono dobije konzistenciju retkog majoneza, a ukus - sira.

Katak se zatim ohladi, ostavi da sazri oko nedelju dana, a povremeno se meša. Stavlja se u tegle i zatvara se voskom. Najbolje ga je čuvati na suvom i hladnom mestu kako bi sačuvao svoj jedinstveni ukus.

U nekim delovima Bugarske umesto kataka pripremaju krokmač, koji je skoro isti, sa malom razlikom što se u kondenzovano mleko dodaje sir. Gotov katak se može kupiti u komercijalnoj mreži, ali nema nikakve veze sa originalnim katakom proizvedenim po autentičnoj recepturi.

Katak koji prodaju u prodavnicama pravi se od proceđenog kiselog ovčijeg mleka, sa dodatkom mrvljenog sira, začina i stabilizatora.

Isprobane recepte za spremanje domaćeg kataka, kao i razne salate sa katakom, punjeni paradajz sa katakom i krokmačem naći ćete na našem sajtu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji