Ćuretina spada među korisnije i najzdravije vrste mesa. Nije slučajno što se posebno intenzivno konzumira kao deo jelovnika ljudi koji se bave sportom.
Ćurka je tradicionalni simbol američke i meksičke kulture i obično se povezuje sa čuvenim Danom zahvalnosti. Kasnije je, međutim, ćureće meso postalo poznato širom sveta, a danas su njegovi najveći potrošači Velika Britanija, SAD, Kanada, Italija, Francuska, Izrael i Holandija.
Kakav je sastav ćurećeg mesa?
Ćureće meso je bogato vitaminima B, proteinima i mineralima kao što su gvožđe, cink, selen i fosfor. Minerali u njegovom sastavu daju mu snažna antioksidativna svojstva i deluju kao moćni imunološki stimulansi.
Hranljive vrednosti u 100 g ćurećeg mesa uključuju 136 kcal, 3 g nezasićenih masti, 0 g ugljenih hidrata i 25 g proteina.
Vitamini u sastavu ćurećeg mesa smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a neki od njih sprečavaju razvoj raka i regulišu nivo šećera u krvi.
Selen u ćuretini ima snažna antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.
Ćuretina takođe ima visok sadržaj proteina, što je čini poželjnim izborom u jelovnicima vežbača. Proteini pojačavaju osećaj sitosti, grade mišićnu masu i stabilizuju nivo insulina nakon obroka.
Ćuretina se preferira u ishrani i zbog male količine masti i kalorija u poređenju sa drugim vrstama mesa.
Pogledajte neke ideje za pripremu ćuretine:
- pečena ćuretina;
Komentari