Kuahada je vrsta mlečnog proizvoda sličnom vurdi ili sitnom siru, koja se uglavnom pravi od ovčijeg mleka, ali se u industrijskoj proizvodnji za proizvodnju koristi kravlje mleko.
Ova vrsta sitnog sira je veoma popularna u severnim regionima Španije, Lato Asturiji, Baskiji, Navari, Aragonu, Kastilji i Leonu. U Latinskoj Americi, ova vrsta sira je popularna u Kolumbiji i zemljama Centralne Amerike kao što su Salvador, Honduras i Nikaragva.
Kako se pravi Kuahada?
Sirovo mleko se zagreva, a zatim pomeša sa sirištem ili biljnim ekstraktima i ostavi da odstoji ili tačnije da se usiri. Najčešće se ova vurda pravi u drvenim posudama, koje se zovu "kaiku". Ove posude se zagrevaju do crvene boje, dajući siru blago dimljenu aromu.
Sama reč "cuajada" na španskom znači "usiren".
Ova vurda se najčešće služi kao desert sa medom i orasima ili sa šećerom. U ređim slučajevima služi se kao doručak sa voćem ili medom.
U Kolumbiji ovu vurdu poslužuju sa meladom, koji je veoma gust sirup od panele.
U Nikaragvi ovu vurdu sole i koriste je u raznim mlečnim jelima.
Kuahada je, pored vrste vurde, i vrsta svežeg sira koji se pravi od mlečne vurde.
Veoma je jednostavna za pripremu, a gotov sir se može poslužiti kao prilog drugom desertu ili samostalno sa orasima, šećerom ili medom.
Zbog ukusa i teksture ovog sira, može se koristiti i kao zamena za kiselo mleko ili kao sredstvo za vlaženje i zgušnjavanje peciva.
Sa kuahadom možete da pripremite sve svoje omiljene recepte za:
- domaće krofne;
- slatkiši sa sitnim sirom.
Komentari