Osobenost vučjeg trna je u tome što se nakon berbe etilen intenzivno oslobađa u ćelijama ploda. Ovaj biljni hormon dovodi do toga da ćelije pulpe brzo sazrevaju, pa plod brzo propada.
Zbog toga je potrebno obraditi plod odmah nakon žetve, a najbolje u roku od sat-dva.
Plodovi vučjeg trna mogu se brati samo po suvom vremenu. Žetva se stavlja u prostrane korpe obložene tankim papirom. Pre prerade ili stavljanja u privremeno skladište, voće se mora sortirati: ukloniti sve oštećene, trule, sitne, suve, prezrele ili nezrele plodove.
Sušenje vučjeg trna se koristi kada ne postoje uslovi za skladištenje konzervirane ili zamrznute hrane. Pre sušenja plodove treba oprati pod mlazom mlake vode.
Pod uticajem visokih temperatura, destruktivna aktivnost enzima u pulpi voća je potisnuta i proizvod zadržava najveću količinu korisnih supstanci.
Kućno sušenje vučjeg trna.
Kod kuće možete sušiti vučji trn, kako u specijalnim sušarama, tako i u rerni. U prvoj fazi sušenja, temperatura se održava na 35-40 stepeni 2 sata.
Nakon toga, temperatura se povećava na 60-80 stepeni, ne zaboravljajući da periodično ventilirate rernu. U završnoj fazi, temperatura se spušta na 40 stepeni.
Osušeni vučji trn ne treba odmah odneti na mesto skladištenja. Prvo ga morate sortirati, ukloniti zagorelo i nedovoljno osušeno voće.
Voće se zatim stavlja u drvenu kutiju na dva dana da odleži. I tek onda se prenosi u posude od tamnog stakla sa čvrstim poklopcima. Stavite kontejnere sa vučjim trnom na tamno i suvo mesto.
Postoji i opcija za sušenje ne u potpunosti sa aparatima, ali to ne garantuje dobar rezultat. Plodove vučjeg trna sortirajte, odvojite napuknute, isperite i pustite da se voda ocedi.
Stavite voće na šperploču ili list papira za pečenje, stavite ih napolje ili u provetrenu prostoriju u hladu (na tavanu, ispod drveta). S vremena na vreme morate promešati voće. U poslednjoj fazi, stavite suvo voće na pleh i na kraju osušite u rerni zagrejanoj na 40-45 stepeni.
Pogledajte više:
- recepti za lečenje sa vučjim trnom;
- koristi listova vučjeg trna;
- kada i kako se bere vučji trn.
Komentari