Rum je piće koje se pravi od zaostalih proizvoda šećerne trske /melase/, takođe od sirupa dobijenog od šećerne trske, nakon procesa fermentacije, a zatim destilacije.
U većini slučajeva dobijeni bistri destilat se sipa da odleži u hrastovim buradima ili buradima od drugog drvenog materijala.
Da bi se dobila ta karakteristika tamna boja ruma, u burad se dodaje i karamela.
Najpoznatija po proizvodnji ruma su Karipska ostrva, kao i Južna Amerika. U manjoj meri, rum se proizvodi i u Australiji, Indiji, na ostrvu Reunion itd. Rum je deo kulturnog nasleđa Zapadne Indije i takođe je povezan sa britanskom kraljevskom mornaricom, kao i piratima.
Rum se proizvodi u više varijanti. Postoje lagani rumovi koji su beli i koriste se za pravljenje koktela.
Za razliku od belog ruma, međutim, "zlatni" i tamniji rum se koriste u kulinarstvu.
One marke ruma koje su vrhunskog kvaliteta piju se u čistom stanju ili sa ledom. Kokteli sa rumom, čiji sastav uključuje aromatični alkohol, su sledeći:
- Akapulko;
- Daikuiri;
- Cuba Libre;
- Mohito;
- Pina Colada;
Komentari