Upotreba sušenih vrganja u kuvanju je prilično jednostavna.
Postoje samo neke nijanse koje je bolje da znate.
Pečurke se ne peru pre sušenja, a ako ste kupili sušene pečurke na pijaci, budite spremni na činjenicu da su osušene prljave.
Zbog toga, pre kuvanja, ne zaboravite da ih očistite.
Potapanje sušenih vrganja je takođe obavezno. Može biti u hladnoj vodi, ili može biti u mleku. To će ublažiti ukus pečuraka.
Bolje je iscediti vodu nakon potapanja pečuraka. Tada neće biti gorke, a ukus će biti mirniji.
Pored toga, pogodnije je oprati pečurke nakon potapanja. Nakon toga, sav pesak i prašina osušeni na pečurkama se lako uklanjaju.
Ako vam je potreban bujon od pečuraka, vrlo je dobar i sa drugom vodom, a u prvoj može biti neprijatan ukus.
Nakon potapanja, ne zaboravite da isečete pečurke, jer se suše u velikim komadima.
Uklonite penu sa bujona na isti način kao kada kuvate sveže pečurke.
Osušeni vrganji mogu u potpunosti zameniti sveže. Samo njihov broj treba smanjiti 6-8 puta. Ako je napisano - 300 g svežih, ne uzimajte više od 50 g suvih pečuraka.
Ako nemate vremena da potopite pečurke, onda ih možete prokuvati i kuvati 10-15 minuta. Zatim ocedite vodu, isperite pečurke i nastavite da kuvate svoju čorbu od vrganja ili rižoto sa vrganjima.
Pogledajte još kako se kuvaju sušeni vrganji.
Komentari