Lubenica spada među najpopularnije i najomiljenije voće tokom leta. Blago slatkastog je ukusa, što je posebno pogodno tokom letnjih vrućina.
Posebnost lubenice je to što je voće sa 92% vode u svom sastavu. Zbog velike količine vode, lubenica ima izuzetno nizak sadržaj kalorija.
U 100 grama lubenice ima samo 30 kalorija, zbog čega se smatra odličnim dijetalnim proizvodom. Pored niskog sadržaja kalorija, lubenica sadrži vitamine, aminokiseline i niz korisnih sastojaka.
Potrošnja voća je rasprostranjena, ali je važno znati kako pravilno, lako i efikasno iseći lubenicu.
Evo kako pravilno iseći lubenicu:
Prvo, važno je dobro oprati voće. Onda je najlakša opcija da prepolovite lubenicu po sredini. Od kore možete napraviti kocke uzdužnim i poprečnim rezovima.
Još jedan jednako brz i jednostavan način sečenja lubenice je uklanjanje poklopca sa peteljkom i da napravite rezove od okruglog otvora na dole. Dobijaju se polumeseci, sa kojih treba ukloniti koru. Odvojeno od njih isecite lubenicu na nekoliko delova, a vi odlučite da li će biti deblje ili tanje.
Po želji, lubenicu možete iseći na kockice ili tanke kriške. Ne postoji pisano pravilo za pravilno oblikovanje komada, važno je da konačna opcija bude po vašem ukusu i preferencijama.
Sada pogledajte neke ideje za:
- slatko od lubenice;
- freš od lubenice;
- salate sa lubenicom
Komentari