Jelomeso sa pečurkama i pavlakom je kulinarski klasik koji se sprema lako i veoma ukusno. Sa njim možete dočekati goste ili ga pripremiti za svoje najmilije.
Najčešće se pravi sa svinjskim mesom, ali može i sa pilećim fileom. Za to nam je potrebno: svinjsko meso 500 g, crni luk 1 glavica, sveže pečurke ili iz konzerve 250-300 g, pavlaka 250 ml, voda 250 ml, brašno 1-2 kašike, so, biber, peršun, kriške limuna, po želji 2-3 čena belog luka.
Evo načina pripreme mesa sa pečurkama i pavlakom:
Isecite svinjetinu na trake. Zagrejte ulje u dubokom tiganju i pržite svinjetinu u njemu do zlatno smeđe boje. Oljušteni luk se sitno isecka i kratko proprži dok ne omekša.
Pečurke se iseku na komade, ako su iz konzerve, dobro ocedite. Dodaju se u meso i luk i puste da se sve zajedno kuva dok tečnost ne ispari.
Zatim sipajte brašno, promešajte i sipajte vodu, ponovo mešajući drvenom kašikom.
Sada dolazi na red pavlaka za kuvanje, koja se sipa u šerpu da se proizvodi izmešaju. Ostavlja se na tihoj vatri da se dinsta dok se jelo ne zgusne – oko 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začinite solju, izgnječenim belim lukom i sveže mlevenim biberom.
Poslužite posuto sitno seckanim svežim peršunom i kriškama limuna.
Sprema se i sa pilećim fileom po istom receptu.
Ako želite da meso bude u porcijama kao šnicle, prvo tanko izlupajte svinjetinu. Pospite solju i biberom. Stavljaju se u tiganj i peku na malo ulja u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do kraja, a na kraju možete pokriti folijom da ne zagore.
Odvojeno pržite pečurke i luk, pustite da tečnost ispari. Dodajte seckani beli luk i peršun, pa ovu smesu sipajte u tepsiju pored pilećih šnicli i prelijte pavlakom za kuvanje.
Ostavlja se kratko u rerni da se ukusi izmešaju i da se pavlaka malo zgusne.
Služimo porciju šnicli sa pečurkama i sosom od pavlake.
Prijatno!
Komentari