Prašak za pecivo i soda bikarbona su agensi za podizanje koji se koriste u kuvanju za stvaranje lagane, mekane teksture u mnogim pekarskim proizvodima.
Prašak za pecivo uključuje sodu bikarbonu zajedno sa ostalim sastojcima. Napravljen je od kombinacije sode bikarbone, kiseline i skroba (da apsorbuje vlagu).
Da li prašak za pecivo ne sadrži gluten?
Prašak za pecivo se pravi od sode bikarbone i limunske kiseline, koji ne sadrže gluten. Neki proizvođači dodaju skrob za teksturu. Zavisi od skroba koji proizvođač koristi, da li je prašak za pecivo bez glutena.
Ovaj skrob može biti bez glutena (napravljen od kukuruznog skroba, na primer) ili sa glutenom (napravljen od pšeničnog skroba).
Prašak za pecivo bez glutena se pravi od skroba koji ne sadrži gluten.
Prašak za pecivo je kvarljiv i treba ga čuvati na hladnom i suvom mestu. Moraćete da pazite na datum isteka na pakovanju.
Da biste proverili da li je i dalje dobar, dodajte 1 kašičicu praška za pecivo u 1/3 šolje vrele vode. Ako se u vodi ne formiraju mehurići u roku od 10-15 sekundi, bacite ga.
Prašak za pecivo bez glutena se može koristiti kao sredstvo za podizanje ne samo u receptima bez glutena.
Prašak za pecivo bez glutena najčešće se može naći u prodavnicama bezglutenskih i organskih namirnica.
Koristite ga da napravite svoje omiljene veganske kolače ili zdrave slatkiše.
Komentari