Bonapeti.rs»Saveti»Da li su dunje alergen?

Da li su dunje alergen?

MariaMaria
Početnik
119
Da li su dunje alergen?

Alergeni su određene supstance koje izazivaju veoma jaku reakciju tela. Alergije se najčešće dijagnostikuju u ranom detinjstvu, ali nije isključeno da se sa godinama pojave potpuno iznenada.

Alergije na hranu se vezuju za konzumaciju određenih proizvoda koji izazivaju reakciju preosetljivosti koja se izražava u sledećim simptomima: peckanje ili svrab u ustima, osip na koži (najčešće praćen svrabom), oticanje usta, lica, grla ili dr. delovi tela. Možemo li biti alergični na dunje?

Dunje su biljka iz porodice ruža veoma specifičnog ukusa i mirisa. Voćni sirup od dunje se ponekad koristi za lečenje tvrdoglave žgaravice, jutarnje mučnine, polenske groznice.

Od plodova se prave slatko od dunje, žele, marmelada od dunja i puding, sok i vino.

Dunja nije jedan od najjačih alergena, ali je važno napomenuti da konzumacija bilo koje hrane, uključujući i dunju, može izazvati specifičnu reakciju.

Pošto se ovo voće konzumira relativno retko, teško je odrediti učestalost alergijskih reakcija.

Međutim, moguće je da ljudi sa alergijom na breskve, kajsije, šljive imaju alergijske reakcije nakon konzumiranja dunja s obzirom da su svi iz iste porodice.

S tim u vezi, savetujemo vam da dunje unosite u svoj svakodnevni jelovnik sa oprezom, ali da ih se ne odričete bez razloga, jer one zaista mogu veoma blagotvorno uticati na vaše zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji