Bonapeti.rs»Saveti»Kako pržiti patlidžan?

Kako pržiti patlidžan?

Kako pržiti patlidžan?

Za prženje patlidžana i za bilo koju drugu termičku obradu, prvo moramo ukloniti njegovu gorčinu. Takođe je važno da tačno znamo koji deo patlidžana možemo da pržimo ili kuvamo na drugi način.

- Prilikom prženja patlidžana dobro je da se on ne ljušti, inače će se raspasti.

- Kada isečete patlidžan, unutrašnjost treba da bude kremaste ili blede boje i da nema mrlje. Ako na patlidžanu ima tamnih mrlja ili modrica, moraju se ukloniti, jer imaju neprijatan i gorak ukus;

– Mnogi sebi postavljaju pitanje – da li patlidžan treba soliti pre bilo kakve termičke obrade, pa tako i pre prženja. Ovo je kontraverzno pitanje, jer soljenje pre kuvanja može izazvati neke posledice. Jedna od ovih posledica je da so "privlači" i "usisava" sve sokove iz patlidžana koji su gorki. So takođe „stvrdne“ patlidžan, dodaje mu gustinu, što sprečava da se mnogo masti upije od patlidžana dok se prži. Postoje sorte koje ne sadrže jako gorke sokove i ne moraju se soliti pre prženja.

- Ako ipak odlučite da posolite patlidžan pre prženja, dobro je da ga isečete u obliku u kome ćete ga pržiti pa posoliti. Najbolje je koristiti morsku so. Isečen patlidžan se zatim stavi u cediljku i ostavi da se ocedi višak vode najmanje sat vremena, a može i duže. Pre nego što ga pržite, potrebno je da ga operete i uklonite preostalu so. Nakon što ste ga oprali, stavite ga između dva sloja kuhinjskog papira ili salvete i osušite.

- Temperatura masnoće u kojoj ćete pržiti patlidžan ne sme da bude previsoka, da ne bi izgoreo. Možete ga uvaljati u brašno, a možete i samo tako ispržiti. Kada se služi, prženi patlidžan se servira sa mirođijom i belim lukom.

Naravno, postoji mnogo varijacija ove vrste jela. Na primer prženi patlidžan sa mlevenim mesom ili prženi patlidžan sa prezlama. Prženi patlidžan sa paradajzom je takođe klasik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji