Bonapeti.rs»Saveti»Na kojoj temperaturi se čuva sladoled?

Na kojoj temperaturi se čuva sladoled?

MarianeMariane
Džedaj
1260035
Na kojoj temperaturi se čuva sladoled?

Sladoled je jedna od najomiljenijih letnjih poslastica. Zanimljiv detalj je da je sladoled izmišljen mnogo pre pronalaska frižidera. Još pre tri hiljade godina, bogati Kinezi dobijali su slatki sok od svežeg voća pomešanog sa snegom i ledom direktno u svoje domove.

U stvari, ledeno iskušenje je u Evropu stiglo zahvaljujući čuvenom venecijanskom putniku Marku Polu, koji je prvi doneo recept za ohlađeni sorbe iz Kine u Italiju. Postepeno se strast za sladoledom proširila na Austriju, Italiju, Francusku itd.

Danas teško da ćete naći osobu koja ne voli sladoled. Sladoled je posebno popularan tokom letnjih vrućina, ali se tada, nažalost, izuzetno brzo topi.

Sladoled se čuva na prilično niskim temperaturama kako bi se sačuvao ne samo izgled, već i njegovi nutritivni kvaliteti. Ni u kom slučaju ne smete da čuvate sladoled na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Optimalne temperaturne granice u kojima treba čuvati variraju od -18 do -23 stepena. Izuzetak je dozvoljen za skladištenje sladoleda koji se prodaju u pokretnim vitrinama za sladoled, gde se radne temperature objekata kreću od -12 do -20 stepeni u zavisnosti od temperature okoline.

Čak i u rashladnoj vitrini, sladoled mora biti zaštićen od direktne sunčeve svetlosti. Zanimljive i jednostavne ideje za pravljenje sladoleda bez jaja, sladoleda bez šećera ili zdravog sladoleda možete pronaći na našoj stranici.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji