Bonapeti.rs»Saveti»Kako i koliko dugo blanširati prokelj?

Kako i koliko dugo blanširati prokelj?

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
313
Kako i koliko dugo blanširati prokelj?

Prokelj je i dalje nedovoljno korišćeno povrće u našoj zemlji. Međutim, izuzetno je korisno i sadrži vredne supstance. Osim toga, ako se pravilno pripremi, veoma je ukusan u raznim jelima.

Deo pripreme za kuvanje prokelja je proces blanširanja. Jednostavno je obavezno, jer ćete kroz njega postići dva glavna i veoma važna rezultata - skratiti vreme kuvanja i ukloniti gorak ukus sitnog kupusa.

Teško da postoji osoba koja ne zna šta je blanširanje - potapanje proizvoda (obično povrća) u ključalu vodu na kratko. Trebalo bi da uradite isto sa svojim prokeljom. Pre toga ga dobro operite i uklonite gornje listove.

Mali kupus će ostati zdrav i svež. Stavite lonac sa vodom na šporet, dodajte so po ukusu i sok od pola limuna. Po želji možete dodati i malo začina za bolji ukus i aromu.

Sada dolazi ključni trenutak. Kada voda proključa, stavite svo mini povrće u šerpu. Pustite ga da se blanšira najviše 3-4 minuta. Ako želite hrskaviji prokelj, dva minuta će biti sasvim u redu. Ni u kom slučaju ne ostavljajte povrće u ključaloj vodi duže od 4 minuta, jer će previše omekšati i postati kašasto.

Nakon navedenog vremena, izvadite mali kupus rešetkastom kašikom ili koristite cediljku. Sada morate da stavite povrće pod tekuću hladnu vodu da biste zaustavili proces toplotne obrade.

Takođe možete jednostavno izliti toplu vodu iz lonca i napuniti ga hladnom vodom. Tako će se prokelj ohladiti koliko god je potrebno. Ovo hlađenje čuva svežinu prokelja i ostaje hrskav i prijatan za jelo.

Pogledajte takođe kako i koliko dugo kuvati prokelj?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji