Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napunimo jagnje?

Kako da napunimo jagnje?

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
664

Bugarska tradicija nalaže da na Uskrs i Đurđevdan na trpezi mora da bude punjeno pečeno jagnje. Tako je bar godinama bilo, posebno u selima gde su se životinje držale u svakoj kući. Sada su stvari drugačije. Nema svako bugarsko domaćinstvo rodbinu u selu i punjeno pečeno jagnje postalo je luksuz za mnoge.

Naravno, ljudi koji nemaju selo mogu da naprave punjeno jagnje da bi zadržali tradiciju. Jagnjad za punjenje težine 14-18 kg se prodaju i komercijalno i na privatnim farmama. A sada kada ste se dočepali jagnjetine, sve što je preostalo je da se upoznate sa našim vodičem kako da napunite jagnje.

Jagnje za punjenje se prvo okači i opere čistom hladnom vodom iznutra i spolja. Dobro se ocedi.

Stavlja se u veliki dubok pleh, na čije smo dno prethodno stavili dudove ili štapove od vinove loze i cele stabljike selena ili nane. Cilj je da se meso podigne sa dna pleha, a dodaju se začini za ukus.

Oštrim nožem prave proreze na vratu, butinama, plećima jagnjeta za punjenje. Ovo je neophodno kako bi meso imalo bolji ukus tokom pečenja.

U posudi pomešajte 3 kašike soli, 1 paketić mlevenog crnog bibera, prstohvat aleve paprike i oko 150 ml ulja. Mešaju se i premaže se celo jagnje iznutra i spolja. Ostavite tako bar oko sat vremena da upije ukuse marinade.

U međuvremenu pripremite punjenje.

U nekim delovima Bugarske jagnjetinu pune pirinčem i iznutricama, u drugim pirinčem, pečurkama i zeljem, negde zrelim pasuljem. Vi odlučujete čime ćete puniti jagnjetinu po sopstvenom ukusu. Na našem sajtu možete potražiti recepte za punjenu jagnjetinu i izabrati nadev po svom ukusu i skuvati ga.

Nakon što ste pripremili fil, napunite jagnjetinu i zašijte koncem.

Vežite noge dve po dve žicom i savijte jagnje da stane u pleh. Ako morate, koristite se sekirom ili satarom da ga zasečete na jedno ili dva mesta duž kičme.

Ako imate jagnjeću maramicu prekrijte jagnje sa njom. Ako nemate, koristite kravlji maslac– meso mora biti dobro nauljeno da se ne bi osušilo tokom pečenja.

U pleh stavite vodu, najmanje oko 1,5 litar, zamotajte debelom aluminijumskom folijom i pecite u rerni ili furuni ako je imate, oko 3 i po sata minimum. Punjenoj jagnjetini treba više vremena zbog fila da se ispeče i iznutra.

Nakon što ste ga pekli oko 4 sata, ostavite u ugašenoj rerni još oko sat vremena.

Pažljivo podignite foliju i testirajte na spremnost - ako se kosti lako odvajaju od mesa - gotovo je.

Ako volite jagnjetinu, pogledajte kako da ispečete celo jagnje ili napravite neverovatno ukusnu pečenu jagnjetinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji