Žišci su tvrdokrilci, tačnije oni pripadaju superfamiliji Curculionoidea. Oni su biljojedi, obično mali, manji od 6 mm.
Ovi insekti su ozbiljne štetočine i farmeri se bore protiv njih kako bi zaštitili svoje uskladištene žitarice i proizvode od napasnika.
S druge strane, svako od nas se susreo sa barem jednim od ovih neprijatnih stvorenja – najčešće u zrelom pasulju, brašnu, pirinču.
Postoji nekoliko opcija da se rešite žižaka, i to su:
1. Pesticidi i preparati namenjeni za žiške;
2. Otarasite se zagađenih proizvoda;
3. Da biste bili sigurni da vaš proizvod ne sadrži larve žižaka, ostavite ga u zamrzivaču četiri dana. Ovo će ubiti sve štetočine koje su se nastanile u kukuruznom brašnu, pirinču, pasulju itd.
4. Ohladite prostor sa proizvodima u kojima se kriju žišci. Niska temperatura ih ubija;
5. Kupujte hranu i proizvode u malim količinama i konzumirajte ih što je pre moguće. Nemojte ih držati mesecima, jer će se štetočine sigurno pojaviti;
6. Održavajte kuhinju čistom da se ne bi ponovo pojavili.
Pogledajte i šta staviti na pasulj da nema žižaka, kako pravilno čuva pasulj i kako se otarasiti bubašvaba.
Komentari