Bonapeti.rs»Saveti»Kako se jede nar?

Kako se jede nar?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
186119
Kako se jede nar?

Nar, neverovatno voće, poznato od davnina, može da raste i razvija se vrlo dobro i na našim prostorima. Prvi podaci o uzgoju i kultivisanju drveta nara potiču još iz vremena starih Persijanaca.

Nar cveta leti nežnim i mirisnim cvetovima. Jede se kasno u jesen. Sazreva nakon što nastupe prvi mrazevi ili kada se beru japanske jabuke.

Plod nara ima debelu koru koja se preliva između crvene i žute. Znaćete da je plod zreo kada boja kore postane ujednačena.

Ukusni i vredni delovi su ispod ove čvrste kore.

Da biste pojeli ukusni nar, prvo ga morate oljuštiti. Nar se ljušti pažljivo, najbolje odgovarajućim nožem. Da biste to uradili, zasecite nožem duž kore vertikalno nadole - tamo gde su istaknutiji delovi. Postupak je isti kao i sečenje pomorandžine kore kada želite da je oljuštite.

Pažljivo odvojite koru i bele delove unutar nara.

Iznutra su crvena semena podeljena u grupe sa tankom i nežnom membranom između svake od njih. Ovu membranu uklonite. Sočno seme nara jedini je jestivi deo ove biljke.

Najlakši način da pojedete nar je mlevenje semenki i dobijanje soka. Ali mogu se jesti i cele semenke, pazeći da ne progutate tvrde delove unutar njih.

Pored toga što se može jesti u svežem stanju, nar je popularan sastojak mnogih sosova i raznih poslastica, salata i kolača. Pogledajte naše ukusne za recepte sa narom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji