Svi volimo da jedemo slatkiše. Međutim, najukusniji su oni koje sami pripremamo kod kuće.
Među onim najpopularnijim koje pravimo kod kuće je kolač. To je zato što ne oduzima mnogo vremena, nije težak za pripremu i nije potrebna desetina teških sastojaka sa kojim ćemo ga napraviti.
Kuglof je mešavina jaja, brašna, šećera, kakaa, praška za pecivo, vanile, svežeg mleka ili vode i orašastih plodova po želji. Sastojci se pomešaju dok ne dobijemo homogenu smesu.
Jedino što treba da ispoštujemo je da ostavimo jaja na sobnoj temperaturi, a ne da ih mutimo odmah nakon vađenja iz frižidera.
Nakon što smesa bude gotova, stavljamo je u kalup i pečemo na 180 stepeni oko 20-40 minuta- zavisi od vrste kolača, kao i od veličine kalupa za kuglof.
Jedina stvar koju treba da znamo o pečenju kolača u kalupu je da on treba prethodno da bude namazan i posut brašnom, da se kuglof ne zalepi za kalup.
Važno je da ispoštujemo mere i proporcije sastojaka koje mešamo da se ne preliva iz kalupa pošto smesa ima prašak za pecivo i postoji mogućnost da izađe iz kalupa.
Pogledajte i naše trikove prilikom pripreme kolača, pogledajte zašto kolač ostaje nedovoljno pečen ili probajte naš raskošni kolač od jabuka.
Komentari