Orasi, kao i svi orašasti plodovi, sadrže mnogo masti. Ako su izloženi visokoj temperaturi i slobodnom pristupu vazduha, vrlo brzo dobijaju neprijatan, gorak ukus. Zato je važno da znamo kako da ih pravilno čuvamo kako bismo što duže uživali u njihovom ukusu.
Ako se stave u najlonsku kesu na suvo i tamno mesto, mogu se čuvati oko 3 meseca, a da to ne utiče na kvalitet ukusa. Da bi se čuvali duže, potrebno je da budu u metalnim, staklenim ili glinenim posudama sa poklopcem koji će sprečiti ulazak vazduha.
Najbolje je orahe čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Duboko zamrznuti orašasti plodovi zadržavaju antioksidantska svojstva više od 8 meseci ako se zamrznu u zamrzivaču.
Isto kao i suvi orašasti plodovi, orasi se mogu čuvati u zamrzivaču, ali nije pogodno da se drže u kesama ili kutijama. Najteže se čuvaju zeleni orasi, koje je najbolje odmah pretvoriti u slatko od zelenih oraha ili liker od zelenih oraha.
Pogledajte takođe za šta su korisni orasi, naučite kada se beru zeleni orasi i probajte ova specijalne namaye sa orasima.
Komentari