Kopriva ima sličan ukus kao spanać, a prilikom njenog konzumiranja oseća se bogatstvo minerala koje sadrži, posebno gvožđa.
Kada koristite koprivu u kuhinji za pripremu različitih jela, obavezno nosite debele rukavice. Na taj način možete rukovati koprivom bez straha da će vam ožariti ruke.
Pre konzumiranja koprive, uverite se da listovi nisu prskani hemikalijama. Najbolje je da je gajite u svojoj bašti kako biste bili sigurni da je ekološki čista.
Kako da stvarno pripremimo koprivu?
Važno je početi sa pranjem listova. Nakon što operete koprivu otkinite listove od drške. Brzo blanširanje koprive u šerpi sa vrelom vodom će ukloniti "žarenje" koje osećate prilikom dodira. Nemojte previše da blanširate koprivu, pošto će listovi da uvenu i počeće da gube ukus, tekrsturu i korisna svojstva koja imaju.
Pre nego što dodate korpivu u neko jelo sa koprivom, prvo je ocedite od vode, a nakon toga možete dodati malo pavlake da biste dobili ukusan prilog.
Možete je iseći sitno i dodati u sos za pastu. Možete da je zamrznete kao i spanać.
Pripremite sa njom omlet sa koprivom, rižoto sa koprivom, pite, jela sa mesom, kiš sa koprivom, predjela sa koprivom itd.
Jedno od najukusnijih i najzdravijih prolećnih jela je obična supa od koprive, bogata gvožđem i vitaminima itd.
Komentari