Bonapeti.rs»Saveti»Kako da pripremimo čiu sa kiselim mlekom?

Kako da pripremimo čiu sa kiselim mlekom?

Kako da pripremimo čiu sa kiselim mlekom?
Fotografije: Gabriela

Čia je poznata ljudima još od vremena Maja i Asteka. Naziv "čia" potiče iz astečkog jezika i bukvalno znači "snaga" jer su verovali da ih biljka prožima nadljudskim moćima.

Poslednjih godina čia je postala veoma popularna superhrana na našim prostorima. Njen bogat nutritivni sastav i korisna svojstva čie čine je lakim izborom u svakoj zdravoj ishrani.

Čia semenke su dobar izvor biljnih proteina. Čia je bogata i antioksidansima, koji pozitivno utiču na zdravlje – bore se protiv slobodnih radikala u telu, koji oštećuju ćelijsku strukturu i ubrzavaju proces starenja. Skoro svi ugljeni hidrati u čii su vlakna.

Čia se često ostavlja da nabubri u tečnostima, praveći laki čia puding ili čia krem. Lako se kombinuje sa kiselim mlekom.

Evo kako da napravite čiu sa kiselim mlekom!

Sipajte koficu kiselog mleka u posudu.

Rastvorite 2 kašike čie u vodi. Posle oko 20 minuta, čia će nabubriti i povećati zapreminu nekoliko puta. A ako želite da čekate, možete je ostaviti preko noći.

Isecite bananu i dodajte je u posudu.

Dodajte jednu kašiku meda.

Dodajte jednu šolju smrznutog voća (100 g).

Dodatno.

Dodajte pola šolje ovsenih pahuljica.

Dodajte 1 kašičicu cimeta i 1 kašiku kakaoa u čia desert.

Takođe pogledajte koliki je dnevni preporučeni unos čije i saznajte u čemu pomaže voda sa čiom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni