Čia je poznata ljudima još od vremena Maja i Asteka. Naziv "čia" potiče iz astečkog jezika i bukvalno znači "snaga" jer su verovali da ih biljka prožima nadljudskim moćima.
Poslednjih godina čia je postala veoma popularna superhrana na našim prostorima. Njen bogat nutritivni sastav i korisna svojstva čie čine je lakim izborom u svakoj zdravoj ishrani.
Čia semenke su dobar izvor biljnih proteina. Čia je bogata i antioksidansima, koji pozitivno utiču na zdravlje – bore se protiv slobodnih radikala u telu, koji oštećuju ćelijsku strukturu i ubrzavaju proces starenja. Skoro svi ugljeni hidrati u čii su vlakna.
Čia se često ostavlja da nabubri u tečnostima, praveći laki čia puding ili čia krem. Lako se kombinuje sa kiselim mlekom.
Evo kako da napravite čiu sa kiselim mlekom!
Sipajte koficu kiselog mleka u posudu.
Rastvorite 2 kašike čie u vodi. Posle oko 20 minuta, čia će nabubriti i povećati zapreminu nekoliko puta. A ako želite da čekate, možete je ostaviti preko noći.
Isecite bananu i dodajte je u posudu.
Dodajte jednu kašiku meda.
Dodajte jednu šolju smrznutog voća (100 g).
Dodatno.
Dodajte pola šolje ovsenih pahuljica.
Dodajte 1 kašičicu cimeta i 1 kašiku kakaoa u čia desert.
Takođe pogledajte koliki je dnevni preporučeni unos čije i saznajte u čemu pomaže voda sa čiom.
Komentari