Čia je superhrana ili super namirnica, koja postaje sve popularnija, a u kombinaciji sa zdravim kiselim mlekom postaje odličan doručak ili lagana užina. Osim što je ukusna, ova kombinacija je i izuzetno korisna za organizam.
Pogledajte neke važne koristi od konzumiranja čije sa kiselim mlekom, koje će vas inspirisati da jedete ova dva proizvoda češće:
Koristi od čie sa kiselim mlekom
Pomaže kod varenja
Čia je bogata vlaknima, koja regulišu varenje i podržavaju crevnu floru. Kiselo mleko, zauzvrat, sadrži probiotike koji pomažu u zdravlju stomaka.
Bogat izvor omega-3 masnih kiselina
Omega-3 masne kiseline su važne za srce, funkciju mozga i dobro raspoloženje. Čia je jedan od najboljih biljnih izvora ovih korisnih masti.
Jača kosti

Kombinacija čie i kiselog mleka je korisna, jer obezbeđuje značajnu količinu kalcijuma, magnezijuma i fosfora – tri ključna minerala za zdrave kosti i zube.
Reguliše šećer u krvi
Čia pomaže da se uspori apsorpcija ugljenih hidrata, što sprečava nagle skokove šećera u krvi. To je čini pogodnim za osobe sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom.
Osigurava dugotrajnu sitost
Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i vlakana, čia stvara osećaj sitosti dugo vremena. Ovo je čini odličnim izborom za ljude koji žele da kontrolišu svoju težinu.
Kako napraviti čiju sa kiselim mlekom?
Potrebni sastojci:

1 šolja kiselog mleka
1-2 kašike čia semenki
1 kašika meda ili javorovog sirupa (po želji)
Voće po izboru (banane, borovnice, jagode)
Šaka oraha ili kokosovog brašna (po želji)
Način pripreme:
Pomešajte čia semenke sa kiselim mlekom i dobro promešajte.
Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta (ili preko noći ako želite gušću teksturu).
Neposredno pre konzumiranja dodajte med, voće i orahe.
Ovaj recept za čiu je lak, brz i izuzetno zdrav! Ako tražite način da diversifikujete svoj meni, probajte ovu ukusnu opciju i podelite svoje utiske.
Isprobajte i naše neodoljive recepte za čia puding. I pogledajte da li je čia korisna tokom trudnoće.
Pogledajte i za šta je čia voda dobra i saznajte koje su kontraindikacije za konzumiranje čia semenki.
Komentari