Sušeno meso je jedno od najomiljenijih predjela ili mezetluka. Za mnoge je nezamislivo da sede za stolom sa prijateljima, da sipaju malo domaćeg vina, a da za predjelo nemaju tanko isečenu svinjsko ili goveđe sušeno meso.
Na nesreću mnogih, međutim, cena ove mesne poslastice u prodavnicama je više nego paprena, a kvalitet je često narušen. Zato istinski ljubitelji finih predjela i vina radije pripremaju svoje domaće sušeno meso.
Priprema sušenog mesa nije nimalo teška, a najvažnije u ovom procesu je odabir mesa pogodnog za sušeno meso.
Kod nas se sušeno meso pravi od svinjskog, junećeg, ovčijeg, konjskog i kozjeg mesa, a tehnologija za različite vrste mesa je identična.
Pogodno meso za sušeno meso je biftek i kontra file, a ako ih nema, može se koristiti i but, ali je but je ipak prilično krajnja opcija, jer je sušeno meso od buta mnogo mekše od ostalih.
Bilo da pripremate sušeno meso od svinjetine ili dobijate kvalitetno konjsko meso, koristite samo veoma sveže meso, najbolje od sveže zaklane životinje.
Birajte samo delove prijatne ružičaste boje, glatke i sjajne površine, slatkog, ukusnog mirisa. Meso za sušeno meso ne sme da bude potamnelo, osušeno, niti lepljivo na dodir, jer ćete ga i dalje konzumirati bez termičke obrade.
Kod nas ćete naći isprobane recepte za sušeno meso. A za najbolje domaće vino preporučujemo vam da pripremite sušeno meso od zeca ili sušenog lososa jedinstvenog ukusa.
Komentari