/undefined Sarme su tradicionalno jelo, omiljeno u mnogim kuhinjama, a može se pripremiti sa kupusom ili listovima vinove loze. Kuvanje je ključno za postizanje savršene teksture i ukusa.
Tačno vreme kuvanja za različite vrste sarme:
Sarme od kupusa
Sarme od kupusa se obično kuvaju 1,5 do 2 sata na laganoj vatri. Ovo osigurava da kupus omekša, a nadev dobro skuvan.
Sarma sa listovima vinove loze
Sarme od vinove loze su osetljivije i zahtevaju kraće vreme kuvanja – 40 do 60 minuta, takođe na laganoj vatri.
Kako proveriti da li su gotove
Pažljivo izbockajte sarme viljuškom. Ako je list mekan i lako se cepa, sarme su spremne.
Vrsta nadeva je bitna
Ako koristite sirovi pirinač ili mleveno meso, potrebno im je duže vreme kuvanja. Sa prethodno prženim nadevom, vreme kuvanja može se skratiti za oko 20 minuta.
Kako sprečiti raspadanje sarme
Sarme čvrsto poređajte u posudu i pritisnite ih tanjirom. Ovo će ih držati na mestu tokom kuvanja.
Izbor tečnosti
Obično se koristi voda, bujon ili mešavina ta dva sastojka. Dodavanje malo soka od limuna ili paradajz pirea poboljšava ukus, posebno kod sarmi od vinove loze.
Prateći ove preporuke, dobićete aromatične i ukusne sarme pogodne za svaku priliku!
Pogledajte takođe koliko nadeva se stavlja u sarme, kao i zašto sarme zagore prilikom pečenja.
Komentari