Tokom trudnoće, pravilna ishrana je od najveće važnosti. Važna je i za majčin organizam i za bebu. Važno je da trudnica konzumira dovoljno voća, povrća, semenki i orašastih plodova. Najvažnije supstance tokom trudnoće su folna kiselina, kalcijum, vlakna, gvožđe, proteini, magnezijum, kalijum, vitamini i omega-3 masne kiseline.
Bogati omega-3 masnim kiselinama su čia, orasi i laneno seme.
Čia je klasifikovana kao superhrana. Daje energiju, povećava izdržljivost i sadrži mnoge korisne supstance. Poređenja radi, možemo pomenuti da čia sadrži dvostruko više kalijuma od banane, tri puta više antioksidanata od crne ribizle, tri puta više gvožđa od spanaća i pet puta više kalcijuma od kravljeg mleka.
Čia seme sadrži veliku količinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Zbog toga je veoma pogodna kao hrana za trudnice. Čia je takođe moćan antioksidans, koji pomaže našem telu da bude mnogo otpornije na viruse i stres.
Konzumiranje čie pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi u organizmu. Čia takođe pomaže pravilnom funkcionisanju gastrointestinalnog trakta. Ovo je posebno korisno za svaku trudnicu.
Čia ne sadrži gluten, što je čini još šire primenljivom namirnicom.
Pogledajte takođe kako da koristite čiu u salatama i saznajte kako da napravite čiu sa kiselim mlekom.
Komentari