Pokvarena jaja su izuzetno opasna po zdravlje, zbog toga je veoma važno da se ne upotrebljavaju i čak ni pri najmanjoj sumnji da nešto nije u redu, treba ih baciti.
Kako da prepoznamo da li je jaje pokvareno? Najlakši način za to je kada se razbije i pomiriše - miris je odbojan i ni na koji način ne možete pogrešiti.
Ako ne želite da razbijete jaje, predlažemo vam drugi način da ispitate. Napunite posudu hladnom vodom i spustite sumnjivo jaje u nju.
Ako je pokvareno, jaje će isplivati na površinu, što znači da odnah treba da ga bacite. Sveže jaje će pasti na dno posude. To je veoma jednostavan način da prepoznate da li je jaje pogodno za upotrebu ili ne.
Ipak je prvi način sa razbijanjem jajeta sigurniji. Treba znati da žumance svežeg jajeta ima lepu narandžastu ili jarko žutu boju. Sveže jaje nikada ne miriše neobično.
Komentari