Puževi su izuzetan delikates, koji je cenjen u mnogim zemljama sveta. Uprkos tome što god nas mnogo ljudi sa gnušanjem uvija usta kada čuju za puževe na burgundski način, postoje čitave regije gde se po tradiciji u proleće kuvaju i pripremaju puževi.
Pripremanje puževa je umetnost, koja nije rezervisana samo za iskusne kulinare. Čak i kuvari početnici mogu da se snađu sa tim zadatkom, ako se tačno drže uputstva iz recepata.
Najvažniji deo pripremanja puževa je njihovo kuvanje. Pravilno kuvanje garantuje, da će žilavo meso biti prijatno za konzumiranje.
Puževi koji su spremljeni za čišćenje se pažljivo operu hladnom vodom, a zatim se živi spuštaju u kipuću slanu vodu. Kada voda pomovo provri, dodaju se biber i piment, kao i povrće po izboru - sveži luk, zelje, kiseljak, šargarepa, celer, paškanat.
Puževi i povrće se kuvaju na jakoj vatri 10-15 minuta, nakon toga se temperatura smanjuje i ostavljaju se da se kuvaju još 70-90 minuta na tihoj vatri. Posle toga se ohlade, očiste i pripremaju po želji.
Na našoj stranici naći ćete lepe recepte za pripremu puževa.
Komentari