bonapeti.rs»Saveti»U kojim jelima se koristi šafran?

U kojim jelima se koristi šafran?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Glavni urednik
1204
U kojim jelima se koristi šafran?

Šafran je jedan od najskupljih začina, koji čak i da nije veoma rasprostranjen u našoj kuhinji, ima široku primenu u azijskoj, evropskoj i indijskoj kuhinji. Šafran ima jedinstvenu aromu i osobine. Pošto je aroma začina specifična, ne treba preterivati sa njegovom količinom.

U mediteranskoj kuhinji se koristi za začinjavanje testenina, rižota, paelja, ali može da se dodaje i jelima sa jagnjetinom, piletinom, ribom, pa čak i nekim supama. Naročito je pogodan za supu od paradajza, a osim za pirinač, koristi se i za pripremu kuskusa. Dodajte šafran 5 minuta pre kraja kuvanja, da bi mogla da se oslobodi njegova aroma.

Ovaj interesantan začin je veoma popularan u poslastičarstvu, gde se koristi u pripremi kolača, musova, keksa i kremova. I dok ga kod jela treba dodati pre kraja kuvanja, pod različitih peciva dodaje se prilikom mešenja, da bi mogao da da ukus i bolju testu.

Šafran je veoma skup začin, zbog toga ga koristite umereno i pažljivo. Jela, začinjena šafranom dobijaju neverovatan ukus. Čuvajte šafran na hladnom, suvom i tamnom mestu, da bi sačuvao svoje neverovatne kvalitete duže vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji