Bonapeti.rs»Saveti»Kako da sameljemo kafu?

Kako da sameljemo kafu?

MarianeMariane
Džedaj
1460976
Kako da sameljemo kafu?

Pravilno mlevenje kafe je od krucijalnog značaja za dobijanje kvalitetne i aromatične kafe. Cela zrna kafe treba da se samelju, da bi se olakšala ekstrakcija kofeina i drugih korisnih materija iz kafe. Evo zbog čega je veličina zrna osnovni pokazatelj, na koji treba da obraćamo pažnju.

Veličina zrna ima direktan uticaj u procesu ekstrakcije i zbog toga treba da se usaglasi sa metodom ekstrakcije. Drugim rečima, ako će mlevena kafa imati duži kontakt sa toplom vodom, treba da bude krupnije samlevena. Kada je kafa previše sitno samlevena ima predugačak kontakt sa vodom i dobija se veoma gorak napitak.

Pre nego što počnete mlevenje kafe, treba da imate u vidu, da samlevena kafa ima kraći rok trajanja od celih pečenih zrna kafe. To iziskuje da kafa bude samlevena neposredno pre upotrebe, da bi se maksimalno sačuvao kvalitet njenog ukusa.

Postoje četiri osnovna načina za mlevenje kafe - običnan mlin za mlevenje kafe, mlinom tipa blender, avanom i mlinom sa kamenom, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane.

Običan mlin za mlevenje kafe u procesu mlevenja pritiska zrna, pa se na taj način se oslobađaju masti kojih ima u zrnu i one postaju dostupnije prilikom ekstrakcije. Ovi mlinovi su dobri za mlevenje kafe koja se priprema u automatima za kafu, jer ne mogu da samelju kafu do finog praha, koji je potreban za pripremu aromatične turske kafe.

Mlinovi za kafu tipa blender melju kafu dosta brzim obrtajima. Oni su jeftiniji od drugih mlinova za kafu, brzo je melju, ali samlevena kafa nije jednake veličine. One ne mogu da melju kafu za espreso ili filter, jer veličina samlevenih čestica nije ista i to dovodi do stvaranja finoh praha, koji može da začepi aparate za kafu.

Najbolji način da sameljete kafu za pripremanje turske kafe je da je smrvite u avanu, zato što samo na taj način možete da dobijete fini prah.

Mlinovi sa kamenom melju kafu na relativno jednake čestice i gotovo da je ne zagrevaju prilikom mlevenja, ali na račun toga su relativno veliki i skupi, što ih čini nepodesnim i nerentabilnim za kućnu upotrebu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji