Kako se koristi piskavica?

Kako se koristi piskavica?

Ime piskavica može da vam zvuči pomalo čudno, ali iza njega se krije biljka koja se naziva još grčko seme, koziji rog, prosenica. Seme piskavice vekovima se koristi kao začin na Balkanu, a lišće biljke jede se kao povrće u Indiji, Kini i na Bliskom Istoku.

Piskavica je poznata ne samo u navedenim krajevima, već i u celom svetu, zahvaljujući ne samo svojoj aromi i ukusu, već i korisnim delovanjem na zdravlje čoveka.

Kod nas je poznata uglavnom kao začin koji ulazi u sastav mešavine začina - šarene soli, ali je sve više domaćica koristi posebno, da uživa u njenoj unikalnoj aromi.

Piskavica ili seme piskavice u prahu koriste se kao glavni i nezamenjiv začin za pripremu pršute i drugih kajzer (carskih) mesa i ribe. Obično se uveče potopi u vodu.

Sledećeg dana voda se cedi, dodaju se 2 kašike aleve paprike, so i 5-6 čenova belog luka. Dobijenom smesom se meso začini, i kada se osuši postaje veoma ukusno predjelo.

Piskavica ima antiseptičko svojstvo, zbog čega se i danas u nekim krajevima koristi za lečenje rana i apscesa.

Unutrašnja primena piskavice je dobra kao dodatno lečenje kod bronhitisa i problema u sistemu organa za varenje. Piskavica blagotvorno deluje i kod bolova u grlu, povišenog krvnog pritiska, problema sa nivoima šećera u krvi i sezonskog umora.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji