Lignje spadaju u grupu glavonožaca, slično oktopodima i ostrigama. One liče na male sipe, ali sa imaju duguljastije telo. Odrasle jedinke dostižu i do 50 cm dužine, ali najčešće korišćene u kulinarstvu su one od 10 cm.
U principu u trgovačkim mrežama možete kupiti i očišćene lignje, ali ako naletite na one koje nisu, nemojte da brinete - to možete da utadite i samo.
Najpre laganim povlačenjem odvojite glavu od tela. Odsecite pipke u visini očiju, nasecite ih na komade, a ostalo bacite.
Pažljivo uklonite unutrašnjost, a po želji možete sačuvati kesicu sa mastilom. Uklonite unutrašnju meku kost, is telo dobro operite pod mlazom tekuće vode.
Na kraju oljuštite kožu i već ste spremni da pripremite ukusne pohovane lignje, lignje na grčki način sa limunom i belim lukom ili lignje na roštilju.
Komentari