Bonapeti.rs»Saveti»Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?

Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?

Želatin je prosta belančevina, koja se dobija hidrolizom kolagena od životinjskih kostiju i hrskavice prilikom kuvanja u vodi. Poslednjih godina kod na se pojabio i biljni želatin, čija je osnova agar-agar, smesa polisaharida agaroze i agropektina od nekoliko vrsta algi, koje rastu u Egejskom moru i Tihom okeanu.

Želatin, nezavisno od toga da li je biljnog porekla ili životinjskog, je veoma cenjen pomoćnik u kuhinji, zato što bez njegove pomoći nebismo mogli da pripremimo veoma cenjene želirane poslastice, deserte, želee, kremove, pa čak i meze za pivo.

Uprkos tome što pripremanje želatina ne iziskuje ko zna kakvo kulinarsko umeče u kuhinji, ponekad, uprkos svim naporima koje ukažete, želatin se jednostavno ne učvršćuje i vi se nalazite u bezizlaznom položaju.

Kada se želatin ne stegne, jedino što možete da uradite je da dodate još želatina u smesu. Ako radite sa životinjskim želatinom, treba da rastvorite granule hladnom vodom, nakon toga treba pažljivo da ga rastopite na pari i da ga dodate smesi za želiranje.

Ako ste izabrali da želirate agar-agarom, treba da rastvorite malu količinu u toploj ili hladnoj vodi, nakon čega stavite smesu da provri, a zatim se lagano kuva 5-7 minuta na tihoj vatri. Ostavite smesu da se prohladi i dodajte je smesi za želiranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni