Kolač je jedan od omiljenih slatkiša kod nas. Postoje na stotine recepata za kolače i kuglofe, od onih kao što su običan kolač, muški kolač, kolač bez jaja, do egzotičnijih predloga, poput kolača od pomorandže da orasima i kakaom.
Pitanje je vremena, iskustva i ukusa da pronađete najbolji recept za vas. Postoji, međutim, jedan detalj, koja može da pretvori i najjednostavniji, čak i estetski ne baš uspešan kolač u pravo kulinarsko umetničko delo.
To je preliv.
U kulinarskoj praksi postoje različite vrste preliva, s tim što su u poslastičarstvu najrasprostranjeniji čokoladni prelivi za kolač, voćni prelivi za kolač,kakao prelivi za kolač.
Savršen kakao preliv za kolač se pravi sa šećerom, vodom, maslacem i kakaom. Za jednu dozu potrebno vam je 5 kašika šećera, 3 kašike vode, 80 g maslaca i 3 kašike prirodnog kakaa.
Pripremanje preliva je izuzetno jednostavno. Šećer i voda se pomešaju i rastope na pari. Kada se šećer rastopi, dodajemo maslac, skidamo sa vatre i dodajemo kakao, neprekidno mešajući. Nakon toga glaziramo gotov keks, ostavljamo da se ohladi i serviramo.
Komentari