Kako se čuva keleraba?

Kako se čuva keleraba?

Keleraba je jedna od najkasnijih jesenjih kultura i odmah nakon što se ona sakupi, temperature padaju, pa se domaćini pitaju kako da sačuvaju plodove svog rada.

Keleraba, kao i ostali korenasti plodovi, može da se tokom hladnih zimskih meseci čuva i da sačuva ukuse i hranjljive materije čak do proleća. Kelerabu možete zatrpati u rov ili je poređati u sanduke sa peskom i čuvati je na tamnom i hladnom mestu.

Glavice kelerabe pripremite tako što odsečete istove, a višak zemlje otresete i nikako nemojte prati korenje. Odvojene glavice kelerabe stavite u rovove dubine oko 50-60 cm i širine oko 1 m.

Keleraba se može poređati do površine rova, slobodno, a na svaka 2-3 reda treba da se sipa sloj peska ili peskovite zemlje debljine 2-3 cm, a odozgo se sipa sloj od oko 20 cm zemlje.

U slučaju da nemate dvorište, gde možete napraviti rov, kelerabu možete čuvati u sanducima sa peskom u podrumu. Korenje poređajte tako da se ne dodiruju i sve pospite čvrsto peskom. Temperatura prostora ne treba da bude ispod -5 stepeni.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji