U koja jela se stavlja kari?

U koja jela se stavlja kari?
Fotografije: bonapeti.rs

Tajna ukusne hrane nije samo u kvalitetnim proizvodima od kojih se pripremaju jela, već i u začinima koji se tim namirnicama dodaju. Pravilno odabrani začini mogu učiniti da čak i obični dinstani pirinač bude pravi praznik za čula. Zbog toga je važno znati koji je začin prikladan za koje jelo.

Kari je jedan od relativno egzotičnih začina, koji je nedavno pronašao mesto u našoj kuhinji i sve više domaćica se pita u koja jela se stavlja kari.

Važno je da se razjasni da kari nije samo jedan začin, već mešavina nekoliko začina - obično 5, 7, 13 a u nekim slučajevima čak i više. Tipično u sastav karija ulazi kurkuma, korijander, kumin, piskavica, aleva paprika, bosiljak, đumbir, morska so, ruzmarin, beli luk, žalfija, divlji origano i dr.

Postoje različite vrste karija - ljuti, slatki, madarski... Razlika između njih je upravo u odnosu različitih začina koji ulaze u njihov sastav.

Kari se isključivo korišćen u indijskoj kuhinji, iako ga neki smatraju za tipičan britanski začin. Često se koristi kao začin u jelima u Kini, Tajlandu, Meksiku i Japanu.

Najčešće se kari koristi za pirinač, ali je pogodan i za različite vrste povrća, jela od piletine ili ribe. Obavezno dodajte kari u pikantnu čorbu od crvenog sočiva, jela od kukuruza ili u pikantni sos za meso.

Ne preterujte sa dodavanjem karija, jer su začini u njemu veoma bogatog ukusa i treba vrlo malo dodati, kako bi uživali u njegovom ukusu.

Redovna upotreba karija smanjuje rizik od razvoja demencije, Alchajmerove bolesti, sprečava cirozu i pomaže apsorpciju hrane i prečišćavanje od toksina.

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji