Kari

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196
Kari

Kari je naziv mešavine aromatičnih začina u kombinaciji od 5, 7, 13 začina ili više. Odnosi između začina i njihove količine zavise pre svega od jela koje se priprema sa aromatičnom mešavinom. Najčešći sastojci u kariju prahu su kurkuma, đumbir, crni biber, korijander, kim, cimet, kardamom i karanfilić, kao i piskavica, muskatni oraščić, kajenski biber, aleva paprika, itd.

Koreni karija mogu se pratiti do indijske kuhinje, odakle se veruje da potiče. Danas se, međutim, ova aromatična mešavina još više koristi u azijskoj i južnoameričkoj kuhinji. Naziv kari odnosi se i na jelo sa sosom, pripremljeno sa istoimenim začinom.

Najviše i najraznovrsniji recepti za kari nalaze se u kuhinjama ne samo Indije i Kine, već i Meksika, Tajlanda i Antila. U stvari, svaka mešavina karija ima svoj poseban identitet koji dopunjuje i upotpunjuje kulinarsku magiju glavnih sastojaka koji se koriste za pripremu jela – meso, riba, piletina, povrće, pirinač, pasulj, itd.

Stara tradicija u Japanu zahteva da se kari konzumira 125 puta godišnje, a u zemlji se najčešće kombinuje sa pirinčem i kiselim povrćem. U britanskoj kuhinji, kari se naziva sos za meso, koji se uglavnom sastoji od belog luka i đumbira.

Istina je da ne postoji standardni recept za kombinaciju sastojaka pri pravljenju karija. Postoji mnogo varijacija - ljuti kari, slatki kari, malajski, tajlandski, Madrasian, indijski, cejlonski itd.

Kari ponekad sadrži više od 30% crnog bibera, cimeta, karanfilića, korijandera, đumbira, aleve paprike, piskavice, pimenta, kardamoma, muškatnog oraščića, kima, kurkume, kajenske aleve paprike. Jedno od nepisanih pravila prilikom pripreme aromatične mešavine je da u njoj bude 90% glavnih začina, a 10% pomoćnih.

Kari ima bogatu žutu boju i potpuno jedinstvenu aromu sa kojom ne možete pogrešiti. Uglavnom daje jelima pikantan ukus, ali je istovremeno i verni pomoćnik za zdravlje ljudi, donoseći niz koristi. U praksi, kari je univerzalan i može se dodati u sva jela. Osim toga, ovaj začin pomaže telu da mnogo brže vari hranu.

Začini sa karijem

Sastav karija

100 g kari praha sadrži: 325 kalorija, 12, 66 g proteina, 58, 15 g ugljenih hidrata i 13, 81 g masti. Egzotični začin ne sadrži holesterol, a nivo natrijuma je 52 mg i 1543 mg kalijuma. Kari sadrži značajne količine vitamina A (986 IU), E (21, 99 mg) i K (99, 8 mg). U 100 g karija ima 29, 59 mg gvožđa, 592 mg beta karotena, 254 mg magnezijuma, 349 mg fosfora, 478 mg kalcijuma itd.

Izbor i čuvanje karija

Prilikom odabira karija, gotove mešavine, uverite se da je boja tamno žuta, sa nijansom crep crvene i homogene strukture. Upakovani začini vam to u velikoj meri garantuju, ali postoje određeni rizici kada kupujete kari na veliko – ponekad je mokar i zrnast, što nije poželjno. Čuvajte kari prah u staklenim teglama koje su dobro zatvorene i nisu izložene vlazi. Kari prah i garam masala čuvaju se oko 4 meseca.

Kulinarska primena karija

Kari se široko koristi i bilo da je vegetarijansko ili mesno, jelo, sa karijem postaje mnogo ukusnije. Ovaj začin može da ide uz vaše svinjsko, juneće ili teleće pečenje, riblje specijalitete, jela sa povrćem i mahunarkama - pasulj, sočivo itd. Dodavanjem karija u gotov majonez ili kečap dobićete zanimljivu varijaciju ovih klasičnih sosova.

Riblji kari

Različiti recepti za kari takođe prate različite kombinacije začina i količina. Da bi neke od njih pojačale aromu, prvo se lagano proprže u tiganju da ne zagore, a zatim se sa ostalim sastojcima dugo melju u avanu. Ovako pripremljena mešavina karija može se pomešati sa vinskim sirćetom i uljem do guste paste i čuvati u tegli.

Pravi odnos začina u kariju je prilično delikatan zadatak. Za kari jelo za 4 osobe, oko 1-2 kašike mešavina začina. Ne preterujte, da ukus jela ne postane previše nametljiv i da postane gorko.

Ako želite da pripremite malajski kari, posebnost je što morate da dodate biljku limunsku travu zbog kiselog ukusa. Tajlandski kari je široko rasprostranjen i njihova kulinarska magija blista u jelima lakšeg ukusa. A ako dodate kari i malo šećera u paradajz sos, dobijate neverovatan kečap. Standardni kari sadrži veliku količinu luka, šargarepe i krompira. Često se dodaju jabuke ili med za blagu slatkoću. Kari pastu možete sami da napravite kod kuće, a za tu svrhu nudimo vam sledeće recepte:

Madrasko Kari

80 g korijandera, 20 g kurkume, 20 g aleve paprike, 20 g crnog bibera, 20 g semena slačice, 10 g đumbira, 10 g belog luka u prahu, 10 g kima, 40 g soli;

Ljuti kari

70 g korijandera, 50 g ljute paprike i 10 g piskavice, 2 g crnog bibera, 5 g kima, 2 g kurkume;

Slatki kari

50 g korijandera, 20 g kurkume, 10 g kima, 10 g đumbira

Možete koristiti gotove mlevene začine, a možete ih lagano tostirati u tiganju, pa ih izgnječiti ili samleti.

Začini kari

Koristi od karija

Redovnom konzumacijom karija, istovremeno ćete doneti zadovoljstvo svojim čulima i zdravlje svom telu. Među zdravstvenim koristima karija je opšta stimulacija imunog sistema i čišćenje tela od toksina. Istovremeno, nećete akumulirati višak kilograma. Supstanca kurkumin, koja se nalazi u kurkumi, koja je neizostavni deo karija, sprečava stvaranje masti i izbacuje štetni holesterol iz organizma.

Naučnici veruju da sastojci karija pomažu hemoterapiji ubijajući ćelije raka koje ne umiru od terapije. Stručnjaci su nepokolebljivi da su ljudi koji jedu kari dva ili tri puta nedeljno izloženi manjoj opasnosti od demencije i riziku od razvoja Alchajmerove bolesti.

Kurkuma u ​​sastavu karija ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv ozbiljnih bolesti. Komponenta kari začina može zaštititi jetru od ciroze. Karijem možemo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, čemu uglavnom pomaže ljuti kari. Ima sposobnost da snizi nivo holesterola i blokira delovanje gena koji dovodi do sužavanja arterija i ograničavanja protoka krvi u srce i druge organe.

Ove prednosti su posledica kapsaicina, koji je komponenta ljutih paprika i ljutog karija, respektivno. Začinjeni sastojak pomaže kod tumora prostate i pankreasa, dobro deluje kao sredstvo protiv bolova i pomaže u lečenju astme, prehlade i gripa. Konzumacija karija dovodi do ukupnog zagrevanja u telu, što dovodi do proizvodnje velikog broja endorfina – hormona sreće.

Kari začin se često koristi u azijskim receptima, ali ne samo u njima. Kari je deo liste začina i bilja bogatih antioksidansima i jedinjenjima koja pomažu telu da funkcioniše optimalno. Kari se koristi za prirodno lečenje brojnih ozbiljnih bolesti i može se konzumirati na različite načine.

Evo još koristi od karija:

Ima efekte protiv raka

Zbog jedinjenja u kariju, začin može imati značajne efekte protiv raka. Sve studije pokazuju da umerena suplementacija kurkumina dnevno tokom 30 dana smanjuje šanse za zapaljenje i razvoj ćelija raka.

Štiti srce

Visok nivo holesterola i triglicerida može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Redovna konzumacija karija može pomoći u smanjenju faktora rizika i na taj način može poboljšati zdravlje srca.

Kari i drugi začini

Ima antibakterijska svojstva

Ekstrakt lista karija inhibira rast štetnih bakterija kao što su Corinebacterium tuberculosis i Streptococcus piogenes.

Poboljšava probavni sistem

Kari sadrži začine poput kurkume, đumbira i cimeta koji poboljšavaju probavni sistem i pomažu mu da bolje funkcioniše. Umereno konzumiran, prema savetima stručnjaka, kari može biti prirodni lek za zatvor.

Pomaže u održavanju zdrave težine

Prašak, zajedno sa uravnoteženom ishranom, može podržati zdrav gubitak težine. Kari olakšava varenje i sagorevanje masti, ubrzava metabolizam i zajedno sa zdravim načinom života može vam pomoći da postignete željenu težinu.

Štete od karija

Kari je izuzetno korisna mešavina začina i nema ozbiljnih neželjenih efekata. Ljudi sa osetljivijim stomakom mogu osetiti nelagodnost nakon konzumiranja karija. Kajenska paprika u kariju može da izazove pogoršanje čira ili gastritisa, tako da ljudi sa ovim zdravstvenim problemima treba da budu malo oprezniji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas