Teini su uslovno okrepljujuće supstance koje se oslobađaju kada čaj prelijete toplom vodom.
Snaga teina u čaju zavisi od vremena pripreme čaja, kao i od vrste čaja koji pripremate - crni ili zeleni.
Kada prelijete vrućom vodom zeleni čaj u roku do 2 minuta, on je bogat teinom i shodno tome - osvežavajući. Držanje čaja u vodi nakon drugog minuta izaziva izdvajanje drugih korisnih supstanci, kao što su tanini, vitamini i antioksidanti. Između 2 i 3 minuta teini se povezuju sa njima, što smanjuje okrepljujući efekat čaja, ali je doprinosi karakterističnom ukusu i prijatanoj kiselosti čaja. Nakon 3 minuta tein u čaju je potpuno degradiran, ali stvaranje drugih supstanci iz lišća doprinosi da napitak dobije gorči i opori ukus.
Ako želite da crni čaj bude bogat teinima, potrebno je da ga kuvate ne više od 3 minuta. Između 3 i 5 minuta, teini se smanjuju na račun drugih supstanci. Nakon 5 minuta, crni čaj stiče svoj prepoznatljivi ukus.
Ako previše upotrebljavate tein i kofein, to može prouzrokovati glavobolju ili pak nesanicu.
Nije preporučljivo da se odmah nakon obroka pije čaj, jer teini u njemu izazivaju očvršćavanje gvožđa i proteina iz hrane, što dovodi do smetnji u varenju. Preporučljivo je konzumirati čaj najmanje pola sata nakon obroka.
Nemojte piti lekove sa čajem! Tein u čaju pomaže u formiranju naslaga prilikom uzimanja lekova, što otežava apsorpciju leka u organizmu.
Komentari