Prema većini, pihtije su klasika. Kod nas ima toliko mnogo recepata za pripremanje pihtija, da bukvalno svaka kuća ima svoj. Ovo neverovatno ukusno jelo može da se konzumira i toplo i hladno, ali obavezno začinjeno sa mnogo belog luka i ljutom tucanom paprikom.
Pihtije se mogu jesti hladne, kada se bujon pretvori u žele ili kao tople u formi pihtija kao čorbe. Kada jedemo hladne pihtije, one nemaju potrebu da imaju zapršku, već samo malo kiselih krastavaca i dobru domaću rakiju.
Tople pihtije su pak druga stvar. Čorba od pihtija može se pripremiti sa ili bez zaprške, a prema ukusima onih koji je jedu. Neki vole da samo skinu meso sa kostiju svinjskih nogu i da dodaju malo brašna rastvorenog u vodi.
Drugi pripremaju šorbu od pihtija, kao što pripremaju škembe čorbu - dodaju u bujon sveže mleko i prave zapršku sa uljem i alevom paprikom.
Ima i kulinara, koji više vole sa pripreme čorbu od pihtija sa zaprškom od kiselog mleka, brašna i jaja. Majstori uzimaju samo žumance od 2-3 jaja, 1 čašu kiselog mleka i 1 kašiku brašna. Umute sve i nakon pažljivog dodavanja vrućeg bujona zaprže čorbu.
Možete napraviti i čorbu od pihtija sa kuvanom zaprškom, a za to vam treba kiselo mleko, jaje i brašno, ali treba da budete sigurni da ćete sve pojesti za jedan ili 2 dana, jer će nakon toga čorba da se pokvari zbog zaprške.
Komentari