Često se može čuti da kinou nazivaju kraljicom žitarica. To je tako, jer kinoa ima jedinstveni sastav i u sebi ima sve nezamenljive aminokiseline, ima visoki balans proteina, nema glutena i pored svega je veoma ukusna.
Uprkos tome što je kinoa tradicionalna hrana domorodaca Južne Amerike, u poslednje vreme je popularnija i kod nas i sve više domaćica traži recepte sa kinoom.
Obično se većini recepata kinoa kuva, jer ona može bez problema da se iskoristi kao zamena za pirinač, kuskus ili bulgur.
Kuvanje kinoe je veoma lako. Prvo se zrna kinoe obavezno operu pod tekućom vodom veoma dobro, a zatim se prelivaju vodom u odnosu kinoa-voda 1:2. vreme kuvanja kinoe je oko 15-20 minuta na slaboj vatri, a tokom kuvanja žitarica se poveća 4 puta.
Ako ste i vi odlučili da na svoj sto stavite jela sa kinoom, možemo vam preporučiti recepte - salata sa kinoom, ćuftice od kinoe, čak i salata tabule.