Kako se peče plavi patlidžan?

Kako se peče plavi patlidžan?
Fotografije: bonapeti.rs

Plavi patlidžan ili prostije patlidžan je veoma ukusno povrće. Veoma su dobri za kulinarnu obradu, a jedini nedostatak im je da halapljivo gutaju sve vrste masnoća. Uprkos tome, ne možemo ni da zamislimo imam baildu i kjopoolu bez prisustva plavog patlidžana.

Jedna dobra alternativa prženju je pečenje plavog patlidžana. Ovaj proces je veoma lak i njega mogu da naprave i ljudi koji nemaju nikakvog iskustva u kuhinji.

Plavi patlidžan se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Postavite ga u pleh, koji ste obložili aluminijumskom folijom ili na rešetku, koja takođe treba da je obmotana folijom. Dobro je da izbodete viljuškom patlidžan pre nego što ga stavite u rernu ili da ga izbockate nožem na nekoliko mesta.

Vreme pečenja varira u zavisnosti od veličine patlidžana, a obično je 25-35 minuta sasvim dovoljno. Dobro je da nakon vađenja patlidžana iz rerne pokrijete pleh folijom i da ih ostavite da se dokuvaju u pari oko 20 minuta.

Nakon toga, patlidžani su spremni da ih pretvorite u domaću ljutenicu sa plavim patlidžanom ili u neka od omiljenih predjela, kao što su predjelo sa plavim patlidžanom i belim lukom, baba ganuš ili melitzano salata.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji