Ima mnogo različitih vrsta testa, a svaka vrsta odgovara određenim kriterijumima. Testo za hleb, pogačice i pogače, na primer, treba da bude glatko i meko, da se lagano mesi i da se lako odvaja. Sa druge strane, testo za uskršnji kolač treba da bude meko i lepljivo.
Upravo zbog toga, odgovor na pitanje, zašto se testo lepi, ponekada može da bude - zato što tako treba da bude! Ali, kada se testo lepi, a ne treba da bude takvo, postoji jedan osnovni razlog - previše tečnosti (vode, mleka, jogurta) u procesu mešenja i premalo brašna u testu.
Dobra vest za sve početnike kuvare je to da lako mogu da poprave testo koje se lepi, tako što u njega dodaju još malo brašna i masnoće, ali ne više od 1/2 kašike ulja.
Brašno ne treba da se sipa direktno odozgo, već treba da se pospe na radnu površinu i da se nakon toga lepljivo testo premesi nekoliko puta, dok ne primi potrebnu količinu brašna i prestane da se lepi.
Komentari